Cannabis minder schadelijk voor de hersenen dan alcohol


Marihuana is niet zo schadelijk voor de hersenen als eerder gedacht, blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Colorado Boulder en het CU Change Lab. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, onderzocht het brein van meer dan 1.000 deelnemers van verschillende leeftijden en ontdekte dat langdurig alcoholgebruik veel schadelijker is voor de hersenen dan marihuana, hetgeen in tegenspraak is met eerder onderzoek naar de effecten van marihuana en andere cannabinoïde producten op de hersenen.

Wetenschappers aarzelen echter nog steeds om te zeggen dat het gebruik van cannabinoïden onschadelijk is, vooral als het gaat om marihuana en de bijbehorende producten.

“Vooral bij het gebruik van marihuana is er nog zoveel dat we niet weten over hoe dit onze hersenen beïnvloedt,” zei Rachel Thayer, afgestudeerd in klinische psychologie aan CU Boulder en de hoofdauteur van de studie. “Onderzoek is nog steeds erg beperkt in termen van of marihuanagebruik schadelijk of juist nuttig is voor de hersenen.”

Hoewel de negatieve effecten van alcohol op de hersenen al jaren bekend zijn, werd eerder aangenomen dat cannabinoïden even schadelijk zijn voor de hersengezondheid op lange termijn – zo niet meer – dit vooral gezien de psychoactieve effecten van THC (de chemische stof die een persoon ‘high’ maakt) in marihuana. Toch hoeft echter niet noodzakelijk waar te zijn. “Als je eerdere onderzoeken goed bekijkt, zie je dat veel conclusies niet nauwkeurig zijn,” zei co-auteur Kent Hutchison, professor gedragsneurowetenschappen aan CU Boulder en co-directeur van het CU Change Lab, waarin factoren worden onderzocht die verband houden met gezondheids- en risicogedrag. “Als je naar studies kijkt die jaren teruggaan, zie je dat één studie rapporteert dat het gebruik van marihuana verband houdt met een vermindering van het volume van de hippocampus. In een ander onderzoek rapporteert men weer dat het gebruik van marihuana verband houdt met veranderingen in het cerebellum. “Ons punt is dus dat er geen consistentie is in al deze studies met betrekking tot de feitelijke hersenstructuren.”

Om deze misvatting in de bestaande literatuur te bestrijden, hebben de onderzoekers een frisse blik geworpen op enkele bestaande neurologische beeldgegevens van de MRI’s van zowel jongeren als volwassenen. Dit om de invloed te vergelijken van cannabinoïden op de hersenen met alcohol. “Van alcohol weten we al tientallen jaren dat het slecht is voor de hersenen,” zei Hutchison. “Maar over cannabis weten we zo weinig.”

Om enig verschil te zien, gebruikten de onderzoekers de gegevens om de belangrijkste neurologische componenten te onderzoeken: grijze en witte massa. Grijze en witte massa zijn de twee belangrijkste soorten weefsel die in onze hersenen gezamenlijk het centrale zenuwstelsel vormen. Grijze massa zijn de cellichamen, dendrieten en axonterminals – die het functioneren van de hersenen mogelijk maken. Witte massa is verantwoordelijk voor de communicatie tussen clusters grijze massa. Elk verlies van grootte of integriteit in een van beide kan ervoor zorgen dat de hersenen niet optimaal meer functioneren.

De studie wees uit dat alcoholgebruik duidelijk geassocieerd kon worden met een afname van de grootte van de grijze massa en de integriteit van de witte massa. Met name bij volwassenen met tientallen jaren alcohol gebruik. Marihuana en aanverwante cannabinoïde producten daarentegen bleken op de lange termijn geen enkele invloed te hebben op de hoeveelheid grijze massa in de hersenen of op de integriteit van de witte massa. Het nieuwe onderzoek toont dus aan dat “hoewel marihuana ook enkele negatieve gevolgen kan hebben, het absoluut niet in de buurt komt van de negatieve gevolgen van alcohol”, aldus Hutchison.

Hoewel marihuana dus lang niet zo schadelijk is als eerder werd gedacht, en zeker niet zo schadelijk als andere legale en illegale producten, heeft het onderzoek nog geen mogelijke voordelen bewezen. Dit laatste punt is met name het belangrijk omdat het gebruik van cannabinoïden toeneemt onder ouderen bij pijn- en verslavingsbehandeling. “Als we bedenken hoeveel er in de wereld gebeurt rondom cannabis en mogelijke legalisatie, hebben we nog veel werk te doen,” aldus Hutchison


Like it? Share with your friends!

0 Comments