De maatschappelijke impact van het Nederlandse drugsbeleid is enorm


Het is een begrip onder jongeren: het meerdaagse Sziget-festival, ieder jaar op een eiland midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De editie van dit jaar was weer een succes, maar niet voor iedereen. Zo heeft de Hongaarse politie twee Nederlandse jongemannen aangehouden, op verdenking van drugshandel.

Als je de berichten van de Hongaarse politie mag geloven, gingen ze daarbij ook nogal naïef te werk. Open en bloot vanuit hun tentje, met prijslijsten op flyers en een enorme handelsvoorraad in de kofferbak van hun auto. Het is het duo kennelijk ontgaan dat het liberale Nederlandse drugsbeleid heel anders in elkaar steekt dan dat van Hongarije.

De aanhouding in Hongarije staat niet op zich. Een paar weken geleden werd op een Belgisch popfestival een Nederlandse aangehouden, met ruim honderd xtc–pillen, twintig gram cocaïne en nog wat andere drugs. Er lijkt dus wel wat te zeggen voor de conclusie van minister Grapperhaus (justitie) dat drugs normaal zijn op festivals. 

Maar de oplossing die hij suggereert, minder festivals, getuigt van een behoorlijke portie naïviteit. Drugs zijn niet alleen gewoon op festivals, maar ook daarbuiten. In het gehele uitgaansleven bijvoorbeeld. Met dank aan het Nederlandse drugsbeleid, waarvan gedogen het sleutelwoord is. Een beleid dat kennelijk bij velen het gevoel voedde dat drugs in wezen onschuldig zijn. Dat een pilletje eigenlijk heel gewoon is, net als een stevige joint. Sterker nog: dat drugs er bij horen.

lees verder onder de foto

Geen vanzelfsprekendheid

Natuurlijk heeft het Nederlandse drugsbeleid zo zijn voordelen gehad. Het is niet voor niets door veel landen overgenomen. Maar de gehoopte voordelen van destijds, bijvoorbeeld het terugdringen van de criminaliteit, zijn al lang achterhaald. De realiteit is dat de huidige drugshandel in handen is van keiharde criminelen. Zij deinzen niet terug voor moord, ondermijnen de rechtsstaat, bedreigen openbaar bestuurders en journalisten. En drugsafval wordt in de natuur gedumpt. Voor gebruikers is drugsverslaving ook een probleem.

Lees het volledige artikel op Trouw.nl


Like it? Share with your friends!

0 Comments