Drugsbeleid verdeelt de 2de Kamer


De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het drugsbeleid, naar aanleiding van het rapport van onderzoekers Tops en Tromp over drugscriminaliteit in de hoofdstad. De rechtse partijen willen keiharde maatregelen, terwijl links juist op weg wil naar legalisering.

Alsof het rechtse deel van de Kamer het soort stimulerende middelen had gebruikt dat zij zo vurig wenst te bestrijden – zo frivool waren woensdag de omschrijvingen voor drugsland Nederland. ‘Een wietwalhalla. Een pilletjesparadijs’ (SGP’er Bisschop). Een ‘hieperdepiephoerasamenleving’, met een ‘Snuifas’ in plaats van een Zuidas (CDA’er Van Dam).

Aan de orde was een drugsdebat naar aanleiding van het rapport De achterkant van Amsterdam van de onderzoekers Tops en Tromp. Zij constateerden dat in de hoofdstad cocaïne sneller wordt bezorgd dan een pizza. Het was een vervolg op het eerdere debat over de ondermijnende drugscriminaliteit in Brabant en legde eens te meer bloot dat dit thema de Kamer verdeelt. De partijen ter linkerzijde willen een combinatie van preventie, handhaving en regulering in de vorm van legalisering. Maar van dat laatste willen de rechtse partijen niets weten. 

SP-Kamerlid Van Nispen vroeg de bewindsman een reactie op een aanbeveling van de onderzoekers. Zij zeggen dat de nationale overheid zich moet voorbereiden op gecontroleerde vormen van legalisering van drugs. Hun argument: repressie en handhaving is een norm die door een deel van de samenleving niet wordt gedeeld. GroenLinks bepleitte al eens xtc-productie van staatswege en D66’er Groothuizen zei in het debat dat veel mensen drugsgebruik als ‘niet strafwaardig’ zien. PvdA-Kamerlid Kuiken: ‘Het gebruik is een gegeven.’

Grapperhaus maakte er korte metten mee. ‘Legalisering van harddrugs is geen optie. Ze zijn ongezond en ontwrichten de samenleving. Het is een meedogenloze industrie die over lijken gaat. We moeten dit monster bestrijden.’ Het verwijt dat hij drugsgebruikers criminaliseert, zoals Kuiken zei, verwierp hij. ‘Dat doe ik niet, maar we moeten wel in de spiegel kijken. Ook de recreatieve gebruikers spreek ik aan.’

Zijn partijgenoot Van Dam schetste wat volgens hem het betere alternatief is voor legalisering: een mentaliteitsverandering in de samenleving. ‘Het is niet normaal om drugs te gebruiken.’ Hij hoopt dat het kabinet erin zal slagen een wettelijke grondslag in te voeren voor alcohol- en drugstests door werkgevers. Bisschop adviseerde dat dit kabinet niet alleen een rookvrije, maar zelfs een drugsvrije generatie moet nastreven.

Remco Meijer 11 september 2019 / volledig bericht in de Volkskrant


Like it? Share with your friends!

0 Comments