Elk weekend slikken ruim één miljoen mensen partydrugpillen – Klopt dit wel?


Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: elk weekend slikken meer dan een miljoen mensen partydrugpillen.

Van wie komt die claim?

Het debat over drugsbeleid heeft meer feiten en minder emoties nodig, stelde Groenlinks-lijstrekker Paul Rosenmöller in het WNL Op Zondag-debat voor de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Om de daad bij zijn woord te voegen, noemde hij meteen een cijfer: elk weekend nemen volgens Rosenmöller ‘wel een miljoen mensen een pilletje’ als partydrug. Dat zijn nogal wat gebruikers.

lees verder onder de foto

1 miljoen mensen slikken partydrugs

Klopt het?

We nemen aan dat Rosenmöller met ‘pilletje’ op ecstacy doelde, oftewel xtc. Dat is de enige veelgebruikte drug die in pilvorm rondgaat. De rest – denk aan speed of coke – komt in poeders of vloeistoffen.

Maar al is xtc de meest populaire partydrug in Nederland, bij lange na niet één miljoen mensen zullen het per weekend het slikken, weet expert uitgaansdrugs Ferry Goossens van het Trimbos-instituut. ‘Ik vermoed dat Rosenmöller twee cijfers verwart’, zegt hij. Volgens Trimbos’ Nationale Drug Monitor 2018 geeft een miljoen Nederlanders toe ooit ecstacy te hebben geslikt, maar ‘ooit’ is altijd meer dan een gemiddeld weekend. Uit vragenlijstenonderzoek van Trimbos blijkt dat het aantal Nederlandse xtc-slikkers per maand op ongeveer 100 duizend ligt. ‘Dat zijn er dus eerder 25 duizend per weekend’, zegt Goossens.

Natuurlijk is dat slechts een schatting, voegt Goossens toe. Maar zelfs al zouden er meer ecstacygebruikers zijn dan Trimbos vindt – wat goed kan, omdat niet iedereen eerlijk antwoordt op vragenlijsten en de talloze drugstoeristen niets is gevraagd – dan nog ligt het cijfer veertig keer lager dan een miljoen. ‘Dan zouden we ergens nog 975 duizend gebruikers moeten zien te vinden’, aldus Goossens.

Lees het volledige bericht in de Volkskrant


Like it? Share with your friends!

0 Comments