Moeten alle NPS op de opium lijst?

De minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, wil dat alle legale ‘designerdrugs’ verboden worden. Wij zijn benieuwd naar jouw mening...


Minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, wil dat alle legale ‘designerdrugs’ verboden worden. Met een nieuwe vangnetbepaling in de Opiumwet zouden hele groepen stoffen verboden worden, zodat Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) automatisch illegaal zijn.

Populariteit in Nederland

Hoeveel mensen er in Nederland precies NPS gebruiken, is onbekend. Volgens het Trimbos-Instituut is het gebruik ‘beperkt’ en gaat het in meestal om een tijdelijke hype. Een deel van de feestgangers heeft inmiddels weer een nieuw legaal middel gevonden – 3-MMC. Onlangs werd er in het Televisieprogramma Radar veel ophef gemaakt over 3-MMC, omdat het middel gewoon legaal wordt verkocht. Een reactie van de minister dan natuurlijk niet kan uitblijven.

Vangnetbepaling in Europese landen

Er is altijd een kat-en-muis-spelletje geweest tussen de overheid die drugs willen verbieden en de industrie die nieuwe legale drugs op de markt brengt. Nederland is niet het eerste land dat in één klap van dit kat-en-muis-spelletje wil af zijn. Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Zweden hebben inmiddels een zogeheten vangnetbepaling opgenomen in hun drugswet. Waardoor alle middelen die lijken op MDMA of speed in één klap verboden zijn.

De Britse regering spreekt na de invoering van de Psychoactive Substances Act in 2016 van een groot succes. Inmiddels zijn er ruim 500 Britten veroordeeld voor de handel in NPS, en zijn winkels als tankstations en tabakswinkels zijn gestopt met de verkoop van ‘research chemicals’.

Toch is niet iedereen in het Verenigd Koninkrijk even enthousiast over de nieuwe drugswet. Dat alle designerdrugs verboden zijn, betekent immers niet dat de middelen uit het land zijn verdwenen. In het Verenigd Koninkrijk is nog altijd een levendige handel in designerdrugs. Alleen heeft de handel zich verplaatst, van een enigszins controleerbare situatie, naar het darkweb en de straat.

Dat gebruikers niet meer weten welke drugs men koopt is extreem gevaarlijk. Zo brak er afgelopen zomer complete paniek uit in Engeland omdat er mensen die ondanks de vangnetbepaling. Na het gebruik van de nieuwe drug ‘Monkey Dust’ in een gewelddadige psychose belandden. Probleem was, niemand wist alleen om welk middel het precies ging. Pas achteraf werd bekend dat het waarschijnlijk ging om het middel MDPHP, wat vergelijkbare effecten heeft met MDMA.

Een ander effect van het verbod is ook te zien in de toename van het gebruik van traditionele middelen zoals crack en methamfetamine. Volgens een rapport van de Home Office is het aantal overdoses met conventionele drugs zoals crack, methamfetamine en benzodiazepines sinds het verbod weer enorm toegenomen.

Legale bedrijven leveren kwaliteit

In Nederland mogen designerdrugs nu nog verkocht worden. Verkopers vermommen zich meestal als chemiebedrijven die chemicaliën aan laboratoria verkopen. Voor de wet zijn het in ieder geval normale ondernemers, die netjes BTW betalen en zijn ingeschreven bij de KvK.

Maatschappelijk debat

De minister lijkt vastbesloten hele groepen stoffen te gaan verbieden. Daar valt aan de ene kant wat voor te zeggen: de beschikbaarheid van drugs kan enorm dalen na een verbod. Maar drugs verdwijnen nooit helemaal en de middelen die na een verbod worden aangeboden zijn bovendien veel vaker vervuild, wat juist weer gevaar oplevert. Mensen zullen altijd weer andere drugs gaan gebruiken en de handel die overblijft zal alleen maar schimmiger en gewelddadiger worden.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening:

[zombify_post]


Like it? Share with your friends!

One Comment