Studie: Gevolgen voor de gezondheid bij het eten van marihuana


Onderzoekers hebben een studie gedaan waarin muizen vrijwillig konden eten van een deeg met THC, het psychoactieve component van marihuana. Dit onderzoek opent de deur naar aanvullende studies die wellicht een licht werpen op gedrags- en fysiologische effecten die optreden bij mensen wanneer ze voedsel gebruiken met marihuana.

De studie is een van de eersten die rapporteert over de vrijwillige orale THC consumptie bij dieren, een methode die vergelijkbaar is met de wijze waarop mensen deze drug gebruiken.

In het recent gepubliceerde rapport in Drug and Alcohol Dependence, melden onderzoekers van het IUPUI en Indiana University Bloomington onder andere dat de muizen minder actief waren, en dat hun lichaamstemperatuur lager was na het nuttigen van de eetbare THC. De onderzoekers merkten ook op dat de effecten van eetbare THC varieerden op basis van het geslacht van de muizen, aldus Michael Smoker, auteur van het rapport en een verslaving neurowetenschapper in het lab van professor Stephen Boehm op de afdeling psychologie aan het IUPUI.

De studie toonde aan dat muizen zelf vrijwillig kiezen om meer te consumeren van eetbare THC, en dat ook herhaaldelijk blijven doen, zei Smoker. De muizen kregen een geleidelijk toenemende doses aangeboden in een deeg van meel, suiker, zout, glycerol en THC.

Inzicht in de effecten op de gezondheid van het eten van marihuana verwerkt in voedsel is belangrijk, gezien de groeiende populariteit in landen waar marihuana is gelegaliseerd, volgens Smoker. “Mensen kunnen koekjes, snoepjes en allerlei dingen te kopen met THC. Vroeger, moest men zelf brownies of iets dergelijks bakken, maar tegenwoordig zijn deze producten op grote schaal beschikbaar en het gebruik neemt toe in populariteit”

“Etenswaren met marihuana kunnen extreme bijwerkingen uitlokken,” aldus Smoker. “Veel van de op marihuana gebaseerde commerciële producten hebben een relatief hoge concentratie THC. En in sommige gevallen, weten mensen niet zeker hoeveel men van een marihuana product moet eten voor enig effect, waardoor gebruikers meer eten dan nodig is.”

Vragen die de onderzoekers willen beantwoorden betreffen onder meer de impact van de etenswaren op het vermogen van mensen om normaal te blijven denken. Verder wordt er gekeken of er gevolgen zijn op lange termijn. En wat de gevolgen zijn, wanneer een kind per ongeluk voedsel met verwerkte marihuana eet.

Onderzoekers gebruiken muizen om vragen te beantwoorden over eetbare vormen van THC vanwege ethische barrières met betrekking tot het gebruik van mensen in deze studies en het gebrek aan controle over de eerdere blootstelling van mensen aan THC en andere geneesmiddelen.

“Muizen zijn eerder in studies gebruikt om de effecten van marihuana te bestuderen, maar het vinden van een manier om de drugs zelf te nemen, zoals mensen, is tot nu toe altijd lastig geweest,” aldus Smoker.


Like it? Share with your friends!

One Comment