Wat is Kratom?


Kratom is een plant (Mitragyna speciosa) die van nature voorkomt in de regenwouden van Zuidoost Azië, voornamelijk Thailand en Maleisië. In de gebieden waar zij van nature voorkomen, worden Mitragyna-soorten gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege voor hun fijne hout. De laatste jaren wordt Kratom steeds populairder als recreatieve drug.

Kratom wordt al honderden jaren gebruikt in Thailand en buurlanden, door de bladeren te kauwen of om thee mee te zetten. Kratom wordt gebruikt als een stimulerend middel, pijnstiller en soms als remedie bij ontwenningsverschijnselen van opiaten. De plant wordt gepromoot op verschillende websites als een kruidenmiddel tegen pijn.

Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine vermoedelijk de belangrijkste effecten veroorzaakt. Mitragynine is een opiaat-agonist, wat betekent dat het een effect heeft op de opiaat-receptoren in je hersenen. Deze receptoren beïnvloeden je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en verbetert je humeur en geeft een euforisch gevoel, net als opiaten zoals heroïne en opium.

Bekende opioïden

lees verder onder de foto

Kratom Legal-High.nl

Hoe wordt Kratom gebruikt?

Er zijn verschillende manieren om kratom in te nemen. Je kan de bladeren kauwen, roken of er thee van zetten. De laatste methode is waarschijnlijk de makkelijkste manier om kratom te gebruiken. Buiten de landen van herkomst tref je meestal kratompoeder aan. In Thailand worden kratombladeren meestal vers gekauwd. Gedroogde bladeren kunnen ook gekauwd worden, maar aangezien deze nogal taai zijn, is het beter om de bladeren eerst te malen of te verpoederen.

Wat zijn de effecten van kratom?

Hoewel er weinig wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd naar de effecten van deze plant, bevestigen gebruikersrapporten dat het een mix van stimulerende en opioïde-achtige effecten produceert, hoewel effecten zowel afhankelijk zijn van de individuele gebruiker als de ingenomen dosis.

Lage doses produceren stimulerende effecten zoals verhoogde alertheid en energie, hoewel niet zo sterk als amfetamine. Terwijl pijnvermindering en sedatie de overhand hebben bij hogere doses. Deze effecten zijn naar verluidt positief en euforisch of onaangenaam, afhankelijk van het individu. De effecten komen binnen zo’n half uur opzetten en houden 2 tot 4 uur aan.

Negatieve bijwerkingen gemeld bij gebruikers van kratom zijn onder meer:

  • Angst en prikkelbaarheid.
  • Agressie.
  • Misselijkheid.
  • Constipatie.
  • Jeuk.

Afhankelijkheid en verslaving

Gebruikers kunnen geestelijk en lichamelijk afhankelijk raken van kratom. Bij een geestelijke verslaving heeft iemand een sterke drang om te gebruiken en het gebruik is een standaard onderdeel geworden van bepaalde activiteiten. Lichamelijke afhankelijkheid komt ook voor. Bij herhaald gebruik van kratom kan tolerantie optreden, waardoor een gebruiker al snel een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Combineren met andere drugs

Het advies is kratom niet te combineren met alcohol, benzodiazepines, opiaten of alle andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit zou kunnen leiden tot een ademhalingsdepressie. Men kan dan niet meer ademen, met de dood als gevolg.

Kratom in combinatie met stimulerende middelen kan de bloeddruk sterk verhogen en wordt sterk afgeraden.

Ook kan kratom beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi en bepaalde anti-depressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met monoamine drugs. Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is voor zover bekend nog geen onderzoek gedaan.

Stoppen met Kratom

Het stoppen met kratom na regelmatig dagelijks gebruik kan een uitdaging zijn. Er zijn ontwenningsverschijnselen bekend zoals;

  • diarree
  • spierpijn
  • spierstuipen
  • zweten
  • onrust en angst

Deze ontwenningsverschijnselen komen overeen met ontwenningsverschijnselen van andere opiaten. Dit kan wel twee weken duren en als zeer heftig worden ervaren.


Like it? Share with your friends!

0 Comments