Wat is Naloxon?


Naloxon is een geneesmiddel dat het effect van een overdosis opioïden tijdelijk kan omkeren. Het werkt door opioïde drugs, zoals heroïne en oxycodon, te blokkeren van hechting aan receptoren in de hersenen. Naloxon kan intramusculair (in een spier) worden geïnjecteerd of worden toegediend via intranasale spray. Naloxon kan worden toegediend door medische professionals, zoals paramedici, maar ook door familie, vrienden of omstanders in noodgevallen wanneer iemand een overdosis heeft genomen.

Veel gebruikte opioïden

lees verder onder de foto

Wat is naloxon? Legal-high.online

Effecten van Naloxon

De effecten van Naloxon zijn om opioïde receptoren in de hersenen tijdelijk te blokkeren om zo te voorkomen dat opioïde drugs werken. Naloxon kan niet worden gebruikt om high te worden, dus er is geen potentieel voor niet-voorgeschreven gebruik.

Er zijn geen aanwijzingen dat langdurig gebruik van Naloxon schadelijke effecten of afhankelijkheid kan veroorzaken. Mensen die Naloxon gebruiken, ontwikkelen geen tolerantie voor de effecten, en er zijn geen sterfgevallen gemeld door overdosering met Naloxon.

Bijwerkingen

De meeste bijwerkingen van Naloxon zijn mild. Als iemand echter opioïde afhankelijk is en een hoge dosis Naloxon krijgt, kan dit symptomen van ontwenning van opioïden veroorzaken, zoals:

  • misselijkheid en overgeven
  • zweten
  • bevend
  • nervositeit
  • snelle pols

In zeldzame gevallen kan zelfs een persoon die niet afhankelijk is van opioïden:

  • een allergische reactie ervaren, met symptomen zoals zwelling van het gezicht, lippen, tong en keel, piepende ademhaling, beklemming op de borst, intense uitslag met jeuk
  • hoge bloeddruk
  • onregelmatige hartslag
  • toevallen

Naloxon en opioïden overdosis

Mensen die na een overdosis opioïden zijn geholpen, kunnen als ze verslaafd zijn een sterke drang hebben om meer opioïden te nemen. Het is erg gevaarlijk om opioïden te gebruiken na Naloxon. Naloxon blijft maar kort werkzaam in het lichaam (1 tot 1,5 uur), terwijl de effecten van heroïne en andere opioïde drugs met langdurige afgifte, meer dan 12 uur kunnen duren. De werking van Naloxon zal dus stoppen lang voordat de drugs het lichaam hebben verlaten. Het gebruik van opioïden na het nemen van Naloxon kan daarom een tweede overdosis veroorzaken.


Like it? Share with your friends!

0 Comments