Wat zijn nieuwe psychoactieve stoffen?


Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) zijn een reeks drugs die zijn ontworpen om bekende illegale drugs na te bootsen, zoals cannabis, cocaïne, ecstasy en LSD. Producenten van NPS ontwikkelen nieuwe chemicaliën om de verboden drugs te vervangen, wat betekent dat de chemische structuren van de medicijnen voortdurend veranderen om te proberen de wet voor te blijven.

Nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) worden ontwikkeld in een ongekend tempo. Vanaf december 2015 werden 643 nieuwe psychoactieve stoffen geregistreerd in het waarschuwingsadvies van de Verenigde Naties over NPS.

In 2015 werd voor het eerst de opkomst van 75 stoffen gemeld. Hiervan behoren de meeste stoffen tot synthetische cannabinoïden (21), synthetische cathinonen (20) en fenethylaminen (9). Bovendien werden in 2015 voor het eerst nog 21 stoffen gerapporteerd, die structureel divers zijn en niet in een van de bovengenoemde groepen passen.

Andere namen

Synthetische drugs, legal highs, kruiden highs, party pillen, synthetische cocaïne, synthetische cannabis, kruiden ecstasy, NBOM’s, badzout, plantenmeststoffen, kruidenwierook, luchtverfrisser, afrodisiacum thee, sociale tonica, nieuwe en opkomende drugs (NED’s), designer drugs en research chemicals. Deze producten kunnen soms worden gemarkeerd als ‘niet voor menselijke consumptie’.

NPS

Zijn NPS veiliger dan bekende illegale drugs?

Dit is misschien wel een van de grootste misvattingen over NPS. Hoewel ze als legaal worden aangeboden, betekent dit niet automatisch dat ze veilig zijn. Omdat er steeds nieuwe NPS bijkomen, is het moeilijk om de veel voorkomende effecten van deze drugs te herkennen en te bepalen welke dosis welk effect veroorzaakt.

NPS wordt meestal niet geleverd met een aanbevolen dosering die op het etiket is afgedrukt. Ze zijn niet gereguleerd en niet getest. Aangezien de chemicaliën in deze medicijnen voortdurend veranderen om de wet voor te blijven, is het mogelijk om een ​​heel ander product per batch te ontvangen, zelfs als de verpakking en de naam hetzelfde zijn.

NPS zijn relatief nieuw, dus er is beperkte informatie beschikbaar over hun korte- en langetermijneffecten. Er is echter bekend dat synthetische cannabis ernstiger bijwerkingen heeft dan natuurlijke cannabis.

Zijn NPS legaal?

De wetten rondom NPS zijn complex, veranderen voortdurend en verschillen tussen de verschillende landen, feit is wel dat de wetgeving in het algemeen steeds strenger wordt. Er worden continue specifieke NPS-stoffen verboden en toegevoegd aan de lijst met verboden middelen. Dit betekent dat een drug dat vandaag legaal was om te verkopen of te bezitten, morgen illegaal kan zijn. 

Soorten NPS

De 3 meest voorkomende soorten NPS staan ​​bekend als:

 • feestpillen en pellets
 • synthetische cannabis
 • research chemicals

Partijpillen en pellets

Partijpillen en -pellets worden soms op de markt gebracht als natuurlijke supplementen die de energie of het humeur verhogen, met effecten die vergelijkbaar zijn met ecstasy of amfetamine. Deze producten kunnen echter door de mens gemaakte chemicaliën bevatten en het etiket vermeldt de ingrediënten vaak niet correct.

Nieuwe BZP-vrije kruiden highs vermelden meestal hun ingrediënten als cafeïne, octopamine synefrine (citrus aurantium extract) en geranimine (geranium extract), maar onderzoek heeft aangetoond dat ze meestal worden gemaakt met synthetische chemicaliën, die goedkoper zijn. Deze producten worden verkocht onder namen zoals Loaded, HyperDrive en NeuroBlaster.

Hoe zien kruiden highs eruit?

Feestpillen zijn verkrijgbaar als pillen of kleine korrelachtige tabletten of in kleine flesjes vloeistof.

Hoe worden ze gebruikt?

Ze worden meestal ingeslikt.

Synthetische cannabis

Synthetische cannabis wordt geproduceerd met synthetische chemicaliën die vergelijkbare effecten hebben als delta-9 tetrahydrocannabinol (THC), het actieve ingrediënt in cannabis. Rapporten suggereren echter dat het ook bijkomende negatieve effecten heeft. Deze poedervormige chemicaliën worden gemengd met oplosmiddelen en toegevoegd aan gedroogde kruiden.

Synthetische cannabis wordt verkocht onder verschillende merknamen, waaronder Kronic, Northern Lights, Mojo, Lightning Gold, Lightning Red en Godfather. Het wordt ook verkocht op andere wijze, waaronder afrodisiacum thee, kruidenwierook en potpourri.

Hoe ziet synthetische cannabis eruit?

Synthetische cannabis ziet eruit als gedroogde kruiden en wordt verkocht in kleurrijke, merkpakketten.

Hoe gebruik je het?

Het wordt meestal gerookt en wordt soms als thee gedronken.

Research Chemicals

Research Chemicals worden op de markt gebracht als pure psychoactieve drugs. Net als bij andere NPS is er geen onderzoek gedaan naar de invloed hiervan op mensen. Veel van de actieve ingrediënten in kruidenpillen / partypillen en synthetische cannabis kunnen worden beschouwd als research chemicals. Deze stoffen behoren vaak tot groepen zoals cathinonen, fenethylaminen en tryptaminen.

Andere namen

Mephedrone, flakka / grind, Dr Death, Synthacaine, methoxetamine (MXE), benzo furry, Ivory Wave.

Hoe zien chemicaliën voor onderzoek eruit?

Research Chemicals zijn beschikbaar als een wit poeder, kristallen en capsules. Deze producten worden op de markt gebracht onder een reeks namen, waaronder research chemicals, plantaardig voedsel of badzout. Ze kunnen waarschuwingen bevatten zoals ‘niet voor menselijke consumptie’ of ‘alleen voor onderzoeksdoeleinden’.

Hoe worden ze gebruikt?

Ze worden ingeslikt, gerookt, geïnjecteerd, gesnoven of anaal ingenomen.

Gezondheid en veiligheid

Er is geen veilig niveau van drugsgebruik. Het gebruik van iedere vorm van drugs brengt altijd enig risico met zich mee. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het nemen van NPS en het volgende te overwegen.

 • Negatieve bijwerkingen en overdosering zijn waarschijnlijker wanneer NPS wordt ingenomen in combinatie met alcohol of andere drugs.
 • Het is heel moeilijk om de effecten van NPS te kennen, zelfs als ze al eerder zijn genomen, omdat deze producten voortdurend veranderen. Door eerst een lage dosis te nemen kan helpen om de effecten en de sterkte van het product te bepalen. Activiteiten zoals autorijden, zwemmen en machines bedienen onder invloed kan beter worden vermeden.
 • De verpakking van deze drugs is vaak misleidend en bevat niet alle ingrediënten of de juiste hoeveelheden. Dit kan het overdosis gemakkelijk maken.
 • Veel NPS bevatten een reeks vulstoffen en snijmiddelen die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, vooral als ze worden geïnjecteerd.
 • Aangezien cafeïne in veel producten zit, soms in grote hoeveelheden, kan extra cafeïneconsumptie (bijv. koffie) leiden tot een overdosis.
 • De meeste sterfgevallen als gevolg van deze drugs, zoals zelfmoorden, hebben te maken met psychische aandoeningen, dus mensen met deze aandoeningen lopen meer risico.
 • De chemicaliën in sommige producten kunnen cardiotoxisch zijn, en tot hypertensie leiden of snelle / onregelmatige hartslag veroorzaken. Ze kunnen daarom gezondheidsproblemen veroorzaken, met name bij ouderen en mensen met bestaande medische aandoeningen.
 • Een ambulance moet onmiddellijk worden gebeld als iemand negatieve effecten ervaart en eruit ziet alsof ze in moeilijkheden verkeren. Er zijn een aantal sterfgevallen bekend door NPS.
 • Het kan voor artsen moeilijk zijn om te weten hoe ze iemand moeten behandelen die een overdosis heeft genomen die gezondheidsproblemen veroorzaakt, gezien het grote aantal van deze drugs op de markt en het gebrek aan onderzoek naar hun effecten. De behandeling kan sneller en effectiever zijn als de persoon de drug heeft gebruikt met iemand is die precies kan doorgeven wat er is ingenomen en de dosering, of die is opgeschreven – het kan handig zijn om het product mee te nemen.

Like it? Share with your friends!

One Comment

 1. De onderverdeling van meest bekende Nieuwe Psychoactieve Stoffen is nogal arbitrair. Feestpillen, synthetische cannabis en research chemicals.

  Volgens mij heeft de auteur het niet helemaal begrepen. Research chemicals zijn nieuwe psychoactieve stoffen. En feestpillen? Ja, dat kan van alles zijn. Van 3-MMC tot 3-FEA of 6APB. Een onderverdeling in dissociatieven, tryptamines, benzodiazepines, https://researchchempro.nl/2020/07/nieuwe-psychoactieve-stoffen-nps/ opioïden, fenethylamines enzovoort lijkt me dan beter.