XTC-sterfgevallen in verband met verhoogde lichaamstemperatuur


Een onderzoek van de Universiteit van Adelaide heeft aangetoond dat de effecten van XTC verergeren wanneer het in een warme omgeving wordt gebruikt. Onderzoek door promovendus in Pharmacology Emily Jaehne toonde aan dat sterfgevallen door XTC, steevast verband houden met een verhoogde lichaamstemperatuur. Dit komt mogelijk omdat drugsgebruikers niet herkennen dat hun lichaam oververhit raakt.

“Het feit dat deze drugs vaak worden gebruikt in warme nachtclubs en op rave parties verhoogt het risico op problemen met de hersenfunctie of zelfs de dood”, zegt Emily. De 25-jarige student heeft de afgelopen drie jaar onderzocht hoe XTC gebruik de lichaamstemperatuur kan verhogen en om te onderzoeken hoe drugsgebruikers reageren wanneer dit gebeurt.

“Ons lichaam handhaaft meestal een constante temperatuur van 37 graden Celsius, maar in sommige gevallen kan XTC dit met maximaal vijf graden verhogen, wat leidt tot ernstige hersenschade.” XTC is een van de meest populaire drugs in Australië, volgens het Australische Instituut voor Gezondheid en Welzijn. Bijna 24% van de bevolking tussen 20-29 jaar heeft toegegeven het weleens gebruikt te hebben. Statistieken tonen dan ook aan dat Australië een van de hoogste XTC gebruiken per hoofd van de bevolking ter wereld heeft.

“XTC is hier gemakkelijker beschikbaar dan in de VS en Europa en wordt op grotere schaal gebruikt dan heroïne of cocaïne. Het is daarom van cruciaal belang dat we mensen meer bewust maken van de gevaren die aan deze drug verbonden zijn, ”zegt Emily. “Wanneer XTC gebruikers de drug in nachtclubs gebruiken, geven ze de omgeving de schuld voor hun verhoogde lichaamstemperatuur en negeren ze alle waarschuwingssignalen. Dat kan fataal zijn. ‘

Emily heeft onlangs een $ 2500 Mutual Community Postgraduate Travel Grant ontvangen om haar bevindingen te presenteren op een internationale drugsconferentie in Puerto Rico in juni. Ze moet haar scriptie binnen de komende 12 maanden indienen onder toezicht van Dr. Rod Irvine van de Discipline of Pharmacology.


Like it? Share with your friends!

0 Comments